co nového...

08/2012 ostrý provoz...

07/2021 instalace DRO a převinutý motor

TOS-ka/repase/ 08-2012 - PROVOZ


2012-08-05 Po několikátém konstatování v minulých měsících, že jsem již hotov, mohu pouze konstatovat, že práce na repasi stále ještě běží. Spíše tedy ve smyslu drobných vylepšení, jako například renovace milimetrové stupnice. Tu jsem vyčistil, odrezil, černý podkladní lak jsem opravil, smirkem 1200 jsem pod vodou vybrousil reliéfní stupnici a čísla, poté celé nalakoval bezbarvým lakem. není to zcela 100%, ale radost to udělalo velkou...
Nicméně, už jsem konečně spustil i ostrý provoz. Několik hodin mi tedy ještě zabralo usazení nadlehčovacích válečků do stolu. byla to strašná pakárna, zřejmě jsem je zaměnil a jeden z litinových odlitků se opíral zespodu do stolu, takže nešlo seřídit výškové, jemné štělování. Ale i to jsem nakonec po několikáté demontáž a zoětné montáži překonal. jinak celkové seřízení dorazů a vůlí, změřil jsem odchylku na tlouštce nějáké 2 desetiny mm na tom půlmetru pracovní šíře, což tedy nebudu řešit (zatím), nechce se mi usazovat našikmo nože a ani hýbat s rektifikací trapezovývh zvedacích tyčí. Ještě jsem tedy ale musel znova usadit dva nože, které byly o nějáký necelý milimetr mimo válec a brnkaly o litinový kryt, což mě strašně iritovalo.

První ostré spuštění se událo tedy o neděli 5.8.2012. První hranoly jsem prohnal z měkkého topolu a jen o max. 5mm na průchod, i když se zdá, že by stroj zvládl i víc. Přímo hladově škube materiál z ruky a neuvěřitelným fofrem to posílá do svých útrob. A to jsem nastavil nižší podávací rychlost na převodovce, 8m/min.

Zhodnocení: velmi slušně opracovaný povrch při větším úběru. Je to tedy pěkný fofr. Zcela nová dimenze možností pro mě se tím otevřela. Hned jsem začal vymýšelt co ještě vše teď můžu udělat, co dříve budď nešlo vůbec, nebo jen velmi obtížně. Známe bugy, alias je třeba vychytat pár much:

1/příliš viskozní olej, řetěz ho nabírá a pak stéká mímo převodovku, do skříně.
2/přítlak odváděcího válce, resp. doseřídit jeho výšku nad stolem, byl trošku problém s vyjetím materiálu
3/odsávací hadici je nutno nějak vyvázat mimo vyjezd opracovaného materiálu (ovšem to jsem věděl, narozdíl od prvních dvou bodů:)

2012-08-12 Další zkušenosti z provozu:

O tomto víkendu jsem začal dělat dětem hrad, na takové ty skluzavky, houpačky a jiné opičárny, takže jsem protahoval různé hranoly, tak abych je sjednotil na profilaci 100/100mm, takže hoblin bylo dost a dalších zkušeností také. Takže:

1/ asi to bude chtít do budoucna zvětšit výkon odsávání, těch 1,1kW na odtahu stačí tak pro cirkulu, při protahování trámku šíře 12cm něco, postupně o 0,5cm až na cílových 100mm už to téměř nebralo a hobliny lítaly každou volnou škvírou

2/ olej do převodovky chce buď méně viskozní, anebo dodělat nějáký bazmeg na svedení nabraného oleje zpět do olejové vany...

3/ chce to rozhodně víc místa, k té zamýšlené truhlárně bude na podzim třeba už vykopat aspoň základy, aby do zimy stalá aspoň v hrubé stavbě a pod střechou...

07-2021, první větší oprava

2021-07-20 Po 9-ti letech mého hobby provozu se motor rozhodl stávkovat, asi mezizávitový zkrat. Při přepínání z D na Y vyhodil všechny jističe, co potkal. Zkusil jsem pak ještě softstartér, ale se stejným výsledkem. Prostě to nechtělo točit pod zátěží na trojúhelník. Každopádně aktuálně je čerstvě po převinutí. Bohužel mi jaksi z vlastní iniciativy motor stříkli (a ještě celkem ošklivě) šedou barvou, která se mi tedy dost krutě nelíbí. Takže vyzkouším, jak to pojede a motor ještě půjde zpět do 2k PUR-ové barvy RAL6011. Bednu automatu hěvzda-3úhelník jsem vyhodil, nadále by to mělo běhat už jen se softstartem od Eatonu. Ovládání bude taktéž nově na tlačítko, které nacpu do původního místa na stroji, kde byla jen plechová záslepka. Současně s tím jsem začal (konečně) s instalací digitálního odměřování. To jsem se po dlouhém váhaní odhodlal objednat z číny. Čekání se vyplatilo, cenovka výborná a zdá se to být naprosto v pořádku. Sice jsem si zvykl na tu plechovou stupnici, ale tohle bude přecijen intuitivnější pro změny výšky a hlavně jednoduché opakování.